Podle jakosti

Jadrná kůže je kvalitní plná kůže s hustě propletenými vlákny.

Prázdná kůže (rozběhlá) je málo kvalitní kůže s řídce propletenými vlákny nebo s větším plošným obsahem řídkých krajin.

Padlice je kůže z uhynulého zvířete, má v sobě zpravidla sraženou krev.

Rozpáraná kůže je kůže stažená z obratlovce po rozpárání.

Nerozpáraná kůže je kůže stažená z obratlovce bez rozpárání (bez podélného řezu).

Podle rozdělení na části

Kůže se zpracovávají vcelku nebo po částech, rozdělené. Dělí se v ploše a v tloušťce.

Kruponování je oddělování jadrných částí kůží nebo usní od řidších rozřezáváním v ploše, kruponování také usnadňuje zpracování velkých usní v koželužnách.

Štípání je dělení kůží v tloušťce na štípacím stroji. Vrchní část se nazývá lícová, má jemnější a hustěji propletená vlákna než spodní část, která se nazývá štípenka.

Části koželužských kůží

1,2 - levá a pravá půlka, 3 - štika, 4-8 -- krajiny (4 - přední levá nožina, 5 - střed levé krajiny, 6 - zadní levá nožina, 7 - horní půlka pravé krajiny, 8 - spodní půlka pravé krajiny), 9 - vaz, 10 - kruponec, 11 - obza, 12 - zadní levá slabina, 13 - krupon (nejkvalitnější, nejjadrnější část kůže)

Části kožešnické kožky

1 hřbet, 2 - vaz, 3 - hlava, 4 - zadek, 5 - stránky, 6 - zadní nožky, 7 - přední nožky

Kontrolní otázky
Které kůže jsou nejvýznamější ?
Jaké kůže se řežou na štiky a proč?
Čím jsou typické hadí kůže?
Co je to krupon ?
Jak se dělí kůže podle jakosti?